Thursday, December 29, 2011

nikah gantung pun boleh..

Assalamualaikum...

saya baru sahaja membaca status seorang rakan di facebook yang bertanyakan perihal nikah gantung. sejujurnya, saya bukanlah yang arif untuk berbicara tentang nikah, soal hukum dan sebagainya. secara kebetulan sebelum ini, saya terbaca tentang nikah gantung ini. dan saya juga selaku seorang rakan, sangat bersyukur atas niat murni kawan saya tersebut untuk mengeluarkan dirinya daripada ke'maksiatan'. ya, apabila suatu dosa sudah jelas dan terang pada pengetahuan kita, maka dosanya akan lebih berganda. dan usaha untuk melepaskan diri daripadanya walaupun kelihatannya remeh, tetapi menjadi saham kebaikan dan dikira di sisi Allah. firman Allah dalam kitabnya, mafhum : Aku tidak akan mempersia-siakan amalan orang yang beramal di antara kamu baik laki-laki mahupun perempuan.

saya juga bahkan sangat teruja kadang-kadang apabila melihatkan semakin ramai anak-anak gadis dan pemuda-pemuda seusia mendirikan rumah tangga. subhanallah, bukankah ini suatu perkembangan yang baik untuk orang yang mengaku mencintai nabi dan berusaha melaksanakan sunnahnya ini? sungguh bukan mudah seorang lelaki mengemudi bahtera perkahwinan dan tidak mudah juga untuk seorang gadis menjadi suri pada seorang lelaki yang harus dijaga serba-serbi. tetapi, kesanggupan menyegerakan pernikahan untuk mengelakkan dosa dan menjauhkan diri daripada perkara-perkara yang tidak enak didengar harus dibanggakan dan dijadikan contoh kepada pasangan-pasangan yang masih lagi dalam keadaan tidak halal.

saya juga sangat mengagumi anak-anak muda yang berjiwa besar (untuk bernikah memerlukan jiwa besar,itu perlu diingat) untuk berkahwin ketika masih lagi menuntut sewaktu pemuda-pemudi yang lainnya memikirkan soal keseronokan membujang dan 'berfoya-foya' bersama rakan sebaya. itu bererti, mereka yang ingin bernikah muda ini sudah terlepas dari salah satu hasutan syaitan dan terselamat daripada dendam makhluk Allah yang di laknat ini. dalam al-Quran juga ada dicatatkan bahawa syaitan berjanji untuk menyesatkan umat manusia sehinggalah hari kiamat dan cinta adalah salah satu fitnahnya. benar cinta itu tidak salah. apabila salah dasar percintaan itu, bila tersasar laluannya dan terbelok cara pimpinnya, di situlah bermula dosa. dan bukan cinta itu yang berdosa, tapi kita yang dilamun cinta inilah yang berdosa.

kembali..
jadi, apabila kurang berkemampuan, banyak hal yang membataskan dan nikah gantung menjadi pilihan, itu amat digalakkan. daripada jalan berpimpin tangan, berpelukan, bermesej yang tidak bertujuan tanpa ada ikatan, lebih baik dikahwinkan! daripada berhubungan tanpa iman, lebih baik menjadi suami isteri yang saling menguatkan iman, bukan? islam itu tidak memberatkan, tetapi islam lah pemudah cara, penyelesaian pada setiap permasalahan, tinggal kita saja nak ikut atau tidak.

tetapi, kadang-kadang masalahnya adalah di pihak ibu bapa. mungkin ada ibu bapa yang berfikiran terbuka menerima kehendak anak-anak untuk berkahwin ketika masih bergelar pelajar. bagaimana pula dengan ibu bapa yang kurang pengetahuan agamanya? ataupun tinggi, tapi sengaja 'dipendekkan'. kepada ibu bapa sekalian, anak-anak mempunyai hak untuk melaksanakan setiap yang menjadi fitrah dilaksanakan oleh sekalian manusia. perasaan untuk bernikah itu adalah fitrah yang bernama manusia. sebagai ibu bapa, anda bukan sahaja perlu memberikan hak pendidikan kepada mereka, tetapi bertanggungjawab juga memberikan hak untuk mereka bernikah apabila mereka sudah bersedia dan bertemu jodoh mereka. lagi pula, menjadi kesalahan ibu bapa apabila sengaja membiarkan anak-anak berhubungan dengan ajnabi tanpa ada batasan. kerana soal hati dan perasaan bukanlah soal yang boleh dikecilkan, soal nikah kahwin bukanlah perkara yang boleh diremehkan. apabila seorang anak gadis meminta untuk dinikahkan jangan dipandang enteng. mengelak daripada berlakunya zina besar bukan sesuatu yang mudah apatah lagi dalam era yang serba moden ini dan banyak pula pengaruh tidak baik menjadi ancaman. jadi, andai nikah gantung mampu dilaksanakan, tidak salah ditunaikan.

akhir kalam, semoga kita terselamat daripada segala perkara munkar. selamat menjalani bahtera rumah tanggalah kepada sesiapa yang mahu berkahwin. selamat berbahagia sehingga ke syurga, moga terpelihara dalam redhaNya dan tenang dalam pelukan cintaNya.

Rasulullah s.a.w bersabda: Tiga perkara yang jangan dilambat-lambatkan, iaitu solat apabila telah masuk waktunya, jenazah apabila telah siap (urusan mandi dan kafan) dan anak gadis setelah ditemui (pasangan) yang sesuai untuknya. H.R tarmidzi-

nota kaki:tak fikirlah cik adik!

p/s:esok exam, study please..
No comments:

Post a Comment