Thursday, February 24, 2011

this 20 year-old me!

Assalamualaikum..

sanah helwa ya fathimah..3X

yes,,akhirnya aku sudah menjebakkan diri aku bersama golongan 20-an (ayat menyedap hati)..
jadi, sudah sepatutnya matang dan lebih kehadapan dalam berfikir,,oh how??. hah, rasa macam baru saja semalam habis pasti ar-rahman (tipu besar).. rasa macam baru je main kejar-kajar dengan ridzuan dan amirul sampai jatuh dalam lopak dan nanges2 macam budak kecik (bajet dewasa la waktu tu), macam baru jer lawan panjat pokok sama ijam dan min sehingga aku memenangkan diriku (taknak cerita aku menang tapi terlaju pula tangan ni menaip) hehe.. macam baru semalam gaduh2 silat2 dengan asyraf samapi tertonggeng..hahhahhah..macam baru jugak tarik2 tudung syafina dan pecahkan barang kesayangan shahira..huhu..
rasa jugak macam baru terjun jambatan bila dicabar kakak tasnim dan iffah (see, i said i can!)
itu semua kisah lama..terlalu lama dan terlalu indah juga. sekarang semuanya sedang sibuk..sibuk mengejar cita-cita dan impian yang bukan sekadar tercoret dalam kad biru sekolah rendah..semoga kita sama2 berjaya kawan2..bashaa!!!
jadi bersempena dengan lanjutnya lagi usia aku nie ada la beberapa impian yang nak aku laksanakan tapi entah bila la??

1)dalam masa terdekat nie nak buat kek moist atas permintaan kak long..nyam2~~
2)dah lama nak belajar main drum..yohho..nak2
3)nak masuk kelas tarian dan silat..
4)nak panjat gunung sebanyak yang boleh..bile dah tua sangat tak tau larat ke tak..wee
5)nak join aktiviti lasak yang lain macam go-kart, wall climbing, abseiling dan lain2 yang best..
6)nak belajar buat kek dan biskut dengan banyak..*twink*
7)nak habiskan kitab tahun nie jugak..yeyh!!
8)nak buat semua benda yang aku rasa nak buat (ending yang merepek)

haha,,macam tapahhape punya impian. tak apa, satu hari..
sebelum terlupa waktu tengok Bella tadi isu yang dibentangkan adalah cervical cancer..ye kepada wanita yang berasa dia dah 20-an silalah jangan malu segan untuk menjalankan ujian pap smear dan breast cancer test jugak..pembunuh wanita yang pertama dowh!!aku terfikir nak pergi tapi tak tahu bagaimanakah dan ada masakah dan ada duitkah??hehe,,


ini untuk mak dan ayah: semoga sihat selalu dan dalah rahmat Allah setiap detik dan waktu.. terima kasih atas segala pengorbanan dan curahan kasih sayang. doakan anak kalian menjadi anak yang berguna kepada agama dan seluruh makhluk bumi!

nota kaki:penen lol!

p/s:mari bersama menghayati usia..hahaha

Saturday, February 19, 2011

love story..

i dislike myself because i'm the one who can't let go something that come first..
i dislike myself because i can't forget things easily even i need to forget it..
i dislike myself because i can't let go something people ask to let it go..
i dislike myself because i can't stop doing something people hate to do..
i dislike myself because i can't give up something easily..
i dislike myself because because i can't stop half way..
i dislike myself because i hardly regret things..
i dislike myself because i love myself so much and i love my life so i want to lead it on my own and i don't want anyone to interfere it even sometime my life's suck!
this life is hard and it's getting harder. but there is no chance to stop since the route is still long. i'm the one who need to be stronger and tougher. never feel tired of the obstacles. whenever i feel like die, always trust Allah is always there. He create me.then, He will never leave me alone. I can't see Him but i know He's watching over me.
To Fathimah i told: you have gone this far. so, don't stop until your life stop!

ان مع العسر يسرا

p/s:be strong people!!FIGHTING

Saturday, February 12, 2011

Dalam Musibah ada Hikmah..

Assalamualaikum..

-jeles tengok kawan2 semua dah update blog masing2. jadi, cuba juga cari mood baik-

Alhamdulillah, aku sudah selamat berada di Malaysia atau nama lamanya Tanah Melayu.. yeah lebih bahagia sekali dah ada kat rumah pun. walaupun pada dasarnya belum bersedia nak tinggalkan tanah Mesir akhirnya aku menjejakkan kaki di Malaysia jam 10 a.m waktu Malaysia (time flight landing)..yihoo!!!
Siapa yang tengok tv atau baca paper atau at least dengar cerita tahu lah apa yang terjadi di Mesir. Bila aku fikir2 balik memang benci gila HM tuh.segala perancangan untuk winter break aku spoil semuanya. jangan nak kata Hurgada, nak pergi ramsis ambil bas pun tak boleh! mahu tak tension?!
lepas tu, lepas peluang nak tengok anak Kak Yong yang baru lahir tu. baru rancang nak pergi tiba2 berita duduk rumah diam2 tak boleh nak keluar dah. even baju baby pun aku dah beli..so sekarang siapa pula nak pakai baju tu?(siapa beranak cepat bagi tahu)
Disebabkan kawasan asyir memang sedikit merbahaya dan telinga aku pun tak larat tahan dengar bunyi tembak-menembak, dipendekkan cerita aku berpindah ke rumah perak. wow3, sudah ramai rupanya yang evacuate dulu dari aku..
Dan di rumah Perak, rupanya ada sinar(cam poyo) buat aku. kak Zahidah yang baik hati sentiasa memberi tazkirah, solat jemaah ramai2 baca yasin pun ramai2 owh, sungguh indah suasana tu. Sehinggalah berita kami akan dikeluarkan dari Mesir secepatnya. sedih siot. aku merupakan antara kumpulan pertama yang akan terbang ke jeddah sebelum ke Malaysia.
ok, bukan nak cerita perjalanan yang sulit nie, tapi kisah di sebaliknya. disebabkan itu, aku berterima kasihlah kepada sesiapa yang terlibat dalam rusuhan di Mesir nie. sebab kalau tak ada rusuhan, aku mesti tak singgah rumah perak jadi tak dapatlah dengar tazkirah. pun, aku tak lah balik Malaysia dan tak jumpa mak dan ayah yang sudah lama tak dihubungi. juga tak lah aku jumpa fathi yang comel tu.bukan tu saja, tak lah aku kenal sebegitu ramai orang. yeah2, sangat seronok dapat berkenalan dengan manusia lain.ada keindahan di situ.menjalinkan ukhwah yang merupakan elemen penting membangunkan Islam. jadi siapa kata rusuhan tak best?(soalan gila). sebetulnya rusuhan memang tak best.meragut nyawa orang tak berdosa. mengganggu perjalanan manusia. dan bila dah tak best banyak lah katanya. bermacam omelannya. kadang2 sampai kita menyalahkan tuhan yang menjadikan begitu. bukankah yang buruk itu juga dari Allah tapi tersembunyi kebaikan di sebaliknya. justeru, lihatlah yang manis2 sebab kalau kita fikir yang jahat2 memang hati kita nie jadi jahat dan nak cakap pun yang jahat2.walaupun rusuhan tu 'memakan' segala program kita, kita ada yang lagi baik dari itu.tapi3, mari berdoa supaya tak jadi perkara macam tu lagi. kalau tak, bila yang aku nak habis belajarnya?!!hehe
yang penting, kita semua dah selamat menempuh jalan yang panjang nie.bravo kepada semua yang menghadapi suka duka hidup nie.macam nie la pejuang..

nota kaki:terima kasih kepada mereka yang terlibat dalam ops piramid secara langsung atau tak langsung.
nota kaki lagi:akan kembali 26Feb2011
nota kaki lagi lagi:dekat Mesir, tak tau pula bila nak balik..

p/s:kawan2, mari bersemangat semula..bashaa!!!