Tuesday, September 4, 2012

syukur??owh ada erk?

Assalamualaikum..
Selawat dan salam sejahtera buat Rasul s.a.w..

Tarik nafas dalam-dalam.panjang-panjang.hembus.ready. fuuhhh!

I just checked my Fb account and some of the people updates brought me here. i just wanted to share sth else but this gonna be more 'interesting'..
i'm not sure if i ever talk about that 'syukur'. If yes, i'm sorry to say it again since we are human.human forget things easily.
Hari nie adalah hari yang paling bertuah untuk fb saya sebab berjaya dia buat saya mencoret sesuatu daripadanya di sini. Ada dua isu yang saya tengok di fb tadi yang agak memanaskan sesetengah pihak. saya bukan nak membalas atau membidas tapi nak menyimpulerat satu kata yang paling akhir sekali untuk isu-isu tersebut iaitu SYUKUR.
Bila tengok balik komen-komen tu sampai saya sendiri pun jadi tak faham. apa syukur sebenarnya? pada apa dan bila ia perlu diletakkan? Lantas saya pun terfikirlah untuk memberikan pendapat sendiri.


work as an ummah, not as an individual


diluar sedar, kita sebenarnya mempunyai pelbagai pilihan dan lorong yang kita nak pilih.bebas. kita bebas nak ikut jalan mana yang kita suka. short-cut, highway, jalan kampung. mana-mana. pilihan terletak atas tangan dan gerak hati kita sendiri. selalunyalah, mesti la kita akan pilih jalan yang nampak mudah, luas, selesa dan cantik hujungnya. saya contohkan di sini kita memilih highway. tapi, jangan lupa kadang-kadang di highway lah kita terkandas dalam roadblock. bagaimana pula dengan mereka yang memilih jalan kampung? tak semestinya membawa dia ke kawasan terpencil tak berpenghuni. kadang-kala membawa dia ke destinasi bahagia.jadi tak kan nak marahkan orang yang pilih jalan kampung sebab kita terperangkap dalam roadblock?pokok pangkalnya, sebelum buat pilihan kenali baik buruk, bila dah buat sedia terima segala cubaan dan dugaan. jangan lepas tu iri hati hasad dengki dengan orang yang senang yang pada hakikatnya ada kesusahan masing-masing.
Saya selalu dengar dalam pergaduhan politik (saya bukan nak main politik, ini pasal syukur!) keluar perkataan 'syukurlah kau hidup negara aman makmur' 'syukurlah kau dapat duit sara hidup' 'syukurlah dapat biasiswa' syukurlah itu dan syukurlah ini. Alhamdulillah, rakyat Malaysia di ajar untuk bersyukur dengan apa yang ada. Apapun, sebenarnya rasa syukur tak patut membuatkan kita diam untuk mendapatkan yang lebih. Allah berfirman bersyukurlah nescaya akan aku tambah nikmatKu untukmu. tapi jangan lupa Allah juga berfirman 'Aku tak akan merubah nasib sesuatu kaum melainkan mereka sendiri mengubah nasib mereka'. Jadi jelaslah, kita memang patut bersyukur dengan benda yang sedikit dalam masa yang sama tetap berusaha untuk meningkatkan dan menambahkan nilai hidup kita. Well, i think i can say this, don't make syukur as advantage and reason to hide your cowardice. Anyhow it is all just temporal, but we still have to be thankful. Cuma bagaimana agaknya kita menyembahkan kesyukuran kita??jawab sendiri lah yer..

nota kaki: syukur itu anugerah.

p/s:nyanyi lagu syukur sikit! 

No comments:

Post a Comment