Friday, November 4, 2011

terkorban sebelum berkorban

Assalamualaikum,,

indah betul hidup kalau hari2 dapat webcam. habis saja program glow with flow, selesai solat zohor, terus ke cc untuk membuat panggilan kepada keluarga di Malaysia. lupa, selepas bergambar dengan abang jamal jugak. heeehe. Semua ada di rumah kecuali saya dan kak long yang gigih di bumi berkat ni. gigih la sangat kan?! gigih menyimpan l***k berlayer2 untuk musim sejuk adalah.
berhenti sebentar untuk solat asar dan sambung balik. tengah seronok2 sembang tiba2 gedebum bang tum dush. agak over tak saound effect dia? tak, saya tak dengar sebenarnya. beberapa minit berlalu dan seorang senior masuk bilik cc dan menggemparkan kami semua.
"lembu jatuh sutuh"
"hahh?" semua yang berada dalam cc termasuk saya terkejut gorilla mendengar berita tersebut. terus berlari ke belakang untuk menyaksikan adegan menyayat hati menghiris hempedu ni. sangat sedih ok melihat lembu tersebut sudah terkulai sedang lehernya sudah luka kesan sembelihan. dalam hati berdoa semoga lembu tersebut sempat disembelih sebelum beliau (salahguna bahasa) mati. kesianlah dekat hamba Allah yang berhabis duit untuk hari besar (hari raya haji) nanti kan?!
macam mana lembu boleh jatuh bangunan? soalan adik saya.
memang kebiasaan orang arab akan membela binatang ternakan di sutuh (bumbung paling atas sekali). jadi, sedikit sebanyak probabiliti haiwan nak terjatuh tergolek memang ada lah...
semoga Allah memberikan pahala kepada si pemilik lembu, dan semoga beliau bersabar..
akhir, selamat hari raya korban semua.

berkorbanlah sama ada sikit atau banyak di jalan Allah. semoga Allah melimpahkan kurniaNya kepada kita.

nota kaki:lembu terjun bangunan boleh terima la tak ada akal. nie, manusia bijak pandai ada akal campak dekat mana tahu sampai sanggup bunuh diri. tak cium bau syurga sayang oiiii.....

p/s:jangan menjadi orang yang terkorban sebelum berkorban. jauhi rokok (erk,,ada kaitan ke?)

No comments:

Post a Comment